Resurscentrum Heder – stöd och kunskap för ett tryggare Skaraborg

Resurscentrum Heder finns för dig som är utsatt för hedersrelaterat förtryck och våld, men också för dig som i ditt yrke, föreningsliv eller andra sammanhang möter personer i utsatta situationer. Här kan du få stöd, vägledning och kunskap – utan krav på beslut eller anmälan.
Hedersrelaterat förtryck och våld kan ta sig många uttryck. Det kan handla om att du inte får klä dig som du vill, välja vem du ska umgås med eller vem du ska gifta dig med. Det kan också vara en oro för att utsättas för hot, våld eller att bli bortförd mot din vilja.
Stöd vid svåra situationer
För den som möter någon i en sådan situation kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Kanske misstänker du att en elev eller ungdom i din förening är begränsad av sin familj, eller att en kollega på jobbet lever under kontroll. Du kanske behöver hjälp att avgöra om det rör sig om ett hedersärende, göra en riskbedömning eller få stöd i hur du kan agera. Då är Resurscentrum Heder ett bra stöd.
Låg tröskel för stöd och anonymitet
En viktig aspekt av Resurscentrum Heders arbete är att det är en så kallad lågtröskelverksamhet. Det betyder att du inte behöver något formellt beslut för att få hjälp, och du kan välja att vara anonym när du kontaktar dem. De kan även möta upp dig på en plats där du känner dig trygg inom Skaraborg.
– Vi är en lågtröskelverksamhet och möter upp där den utsatta känner sig trygg. Det här är en verksamhet för hela Skaraborg, för socialtjänsten, polisen, men också för civilsamhället, säger Sofia Åsberg, samordnare på Resurscentrum Heder Skaraborg.
Samverkan och kunskapsspridning i Skaraborg
Resurscentrum Heder arbetar aktivt för att öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck i hela Skaraborg. Genom utbildningar och stödinsatser hjälper de yrkesverksamma inom exempelvis socialtjänst, skola, fritidsverksamhet, polis och hälso- och sjukvård att identifiera och hantera dessa frågor.
De samverkar även med olika aktörer för att säkerställa att utsatta personer får rätt stöd och skydd.
– Vi på socialtjänsten har en nära samverkan med Resurscentrum Heder och är ett bra komplement till vår befintliga verksamhet., säger Lina Lundberg, metodutvecklare, Lidköpings kommun.
Om du vill ta kontakt
Om du behöver stöd eller har frågor till Resurscentrum Heder kan du ringa 020-70 07 07. (Det numret är helt gratis att ringa till, syns inte på räkningen och ingen kommer att ringa tillbaka då det kan innebära risk för en utsatt person. Det betyder att om ingen svarar när du ringer (telefonen är inte bemannad dygnet runt) så behöver du ringa igen. Är du kontrollerad behöver du även radera numret från din samtalslista.)
Observera att om du behöver skydd och hjälp omgående i din situation så kontakta socialtjänsten i försa hand på telefonnummer 0510-77 00 00 under kontorstid. Behöver du akut hjälp så ringer du polisen på 112 i situationen eller på 114 14 för att anmäla brottet i efterhand.
Som yrkesverksam som behöver stöd och råd kan du ringa 0500-49 80 00 eller skicka e-post till rch.skaraborg@skovde.se. Samtalet går via Skövde kommuns kontaktcenter – be om att få tala med personal på Resurscentrum Heder.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: socialvalfard@lidkoping.se