Lidköping bygger en hållbar framtid
I en tid av klimatförändringar och samhällsutmaningar satsar vi på att skapa en trygg, innovativ och långsiktig miljö för invånare, företag och framtida generationer.
%20Ha%CC%8Allbarhet-QJ0H3340_MS.webp)
Karoline Jernsparv, utvecklingsledare och samordnare för hållbarhetsarbetet 2025 i Lidköpings kommun, höll i uppstartsdagen.
Vi bedriver ett integrerat hållbarhetsarbete som kopplar samman strategiska dokument, analyser och konkreta åtgärder. I centrum står tre viktiga hållbarhetsdimensioner: ekologisk, ekonomisk och social – som ska hänga ihop och balanseras för att bygga ett robust, hållbart och inkluderande samhälle.
Genom kontinuerliga analyser och uppföljningar stärks samarbetet mellan alla sektorer.
Det finns fler olika politiskt antagna styrdokument som samspelar och beskriver hur Lidköpings kommun ska arbeta med hållbarhet. ”Lidköping – en välkomnade om hållbar kommun” är kommunens vision och Hållbarhetsprogram, Energi- och kilmatplan, Skogspolicy, jämställdhetsarbete, kommunens målarbeten och den ekonomiska styrningen av verksamheterna är bara några exempel på hur styrningen ska samspela så att visionen uppnås. Samtidigt krävs det även ett stort engagemang av alla medarbetare i frågor som rör just hållbarhet - på olika nivåer.
För att tydliggöra hållbarhetsarbetet inom kommunkoncernen finns en samlad funktion bestående av hållbarhetssamordnare, vilka bidrar med stöd i det ordinarie arbetet i verksamheterna.
Hållbarhetsutskottet har återkommit i den nya politiska majoritetens styre och rapporterar till kommunstyrelsen.
Den 8 april arrangerades en uppstart för att markera vikten av att arbeta med hållbarhet. Ett 20-tal deltagare från olika delar av kommunkoncernen var representerade. Urban Olsson, chef på Sektor samhälle, säger:
Jag är stolt över att kunna säga att vi tar betydande steg i vårt hållbarhetsarbete. Vårt engagemang för miljömässiga, sociala och ekonomiska initiativ är inte bara en del av vår strategi utan en grundläggande del av vår identitet. Tillsammans med våra samarbetspartner strävar vi efter att skapa en positiv förändring som gynnar Lidköpings utveckling och hållbar tillväxt.
Det finns ett tiotal samordnare i kommunen, och Nicole Klemisch från Sektor social välfärd är en av dem.
Vi fungerar som länken mellan hållbarhetsgruppen och sektorerna, där vi arbetar kommunöverskridande med en hållbarhetsgrupp bestående av chefer och ombud. Ett konkret projekt vi arbetar med är att förbättra avfallshanteringen genom att göra den enklare och mer tillgänglig för alla – bland annat genom att tillhandahålla information på enkel svenska. Dessutom utgör vi ett stöd för enhetschefer, så att de effektivt kan kommunicera vårt hållbarhetsarbete och sprida den kunskap och de erfarenheter vi samlar från möten och utbildningar.
Ett viktigt verktyg är Hållbarometern. Syftet med den är att mäta, följa upp och kommunicera resultaten av hållbarhetsarbetet inom Lidköpings kommun. Hållbarometern bidrar till att skapa en mer hållbar framtid genom att göra hållbarhetsarbetet mer strukturerat och transparent, så att alla kan ta del av resultaten. Den ger också ett bra underlag för att fatta hållbara beslut.
Att arbeta med hållbarhet är mer än en miljöfråga - det handlar också om demokrati, kompetens och trygghet. Genom att samla kompetens och arbeta tillsammans över sektorsgränser visar kommunen att hållbarhetsarbetet är en nödvändig insats för att möta framtidens utmaningar – för att säkerställa att invånare kan bo, leva och arbeta i en hållbar miljö.
Karoline Jernsparv, utvecklingsledare och samordnare för hållbarhetsarbetet 2025, säger:
Vi behöver skapa samhällen där människor mår bra och vill bidra. Vi har möjlighet att påverka och skapa förändring om vi bara vill. Det gäller att ta steg för steg, och börja där man bor. Som organisation har vi ett ansvar att erbjuda våra invånare hållbara val.
%20Ha%CC%8Allbarhet-QJ0H3353_MS.webp)
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: kommunstyrelsen@lidkoping.se