Sökbarhet på webben

De flesta googlar för att hitta information på nätet, det är därför viktigt att våra sidor har bra sökbarhet. Även de som söker internt på våra webbplatser ska hitta relevanta sidor.

Tips för att sidan ska få bra sökbarhet

  • Se till att viktiga ord förekommer i sidans huvudrubrik, ingress, underrubriker, tidigt i brödtexten och/eller gärna flera gånger i brödtexten. Använd ord som du tror att användarna söker på, alltså inte i första hand ord som verksamheten använder.
  • Se till att sidans huvudrubrik är tydlig och beskriver vad sidan innehåller och att ingressen sammanfattar innehållet.
  • Håll dig till ämnet – sidan ska inte handla om flera olika saker.

Testa sökbarheten

När du publicerat en ny sida – testa sökbarheten för sidans viktigaste begrepp både internt och externt (externt först efter några dagar). Kolla så att du får relevanta träffar på sidan. Försök att förbättra resultatet om sökorden inte ger bra träffar, se tipsen ovan. När du söker externt bör du använda privat läge i webbläsaren för att få ett "neutralt" resultat, eftersom sökverktyg minns dina tidigare sökningar och anpassar resultatet efter dessa.

Beskrivningstext i externa sökmotorer

Normalt visas ingressen som beskrivningstext i externa sökmotorer. Om en sida saknar ingress eller om den ska ha en annan beskrivning i sökmotorer än ingresstexten anger vi en beskrivning av sidan i metadatafältet Beskrivning, som då kommer att användas av sökmotorerna.

Dölja sida i söken

Om en sida inte ska gå att hitta via söken på lidkoping.se eller andra sökmotorer kan sidan döljas via Metadata–Inställningar för sökträffar och välj "Dölj i sökresultat". Observera att ändringen slår igenom utan att du publicerar ut sidan. Till exempel formulär-bekräftelsesidor bör döljas i söken.

Dölja modul i söken

Även modulers innehåll kan döljas i söken, högerklicka på en modul och välj Egenskaper–Sök och bocka ur rutan "Ta med modulens innehåll i sökindex".

Dölja fil i söken

Dölj en fil i söken genom att högerklicka på filen och välj Egenskaper, sen Inställningar för sök och välj "Dölj i sökresultatet".

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: webb@lidkoping.se